Türkiye’de RTÜK kuralları gereği her bir saatlik yayın diliminde en fazla 12 dakika reklam yayınlanabiliyor. Bu süre farklı farklı reklam çeşitlerini barındırıyor. Bu makalemizin konusu ise Pozisyonlu Yayınlar
Adım Adım Pozisyonlu Yayınlar
Yapılan anlaşmalara göre ve programın çeşidine göre reklamlar çeşitlenebilmektedir. Bu makalemizde sıkça ‘reklam arası’ olarak da bildiğimiz bu alanı daha yakından ele alıyoruz.
- X markası Y Programını Sunar
- Program İçeriği
- Devam Edecek
- Jenerik Giriş
- Advertorial (Opsiyonel)
- Kanal Tanıtım ve Yayın Akışı
Bu akışın ardından reklam arası başlar. Burada markaların reklamları sırayla yayınlanır. Ancak, reklamların ekrandaki sırası ve yerleşimi, aldığı performansı doğrudan etkiler. Örneğin, program reklam arasına girdikten hemen sonraki ilk bir dakika, izlenme oranlarının genellikle daha yüksek olduğu bir dilimdir. Aynı şekilde, program yeniden başlamak üzereyken, izleyicilerin tekrar ekran başına geçmesiyle, bu bölümdeki reklamların da değeri artar.
Aşağıdaki görsel üzerinden akışları daha detaylı inceleyebilirsiniz.
Pozisyonlu Yayınları (PIB)
Programdan sonra gelen reklam arasındaki ilk bir dakikanın ve program başlamadan önceki bir dakika diğer alanlara göre daha değerlidir. Sırasıyla yayınlanan reklamlar göz önüne alındığına pozisyonundan dolayı bazı reklamlar daha değerlidir. Sektör de PIB yani ‘Position In Break‘ olarak da söylenebilir.
Pozisyonlu yayınların değerlendirilmesi markadan markaya farklılık göstermekle birlikte, genellikle sektör genelinde ilk 3 veya son 3 sırada yer alanlar olarak sınıflandırılır. Pozisyonlu yayınların oranı arttıkça, reklamların görünürlüğü de genellikle artar. Mecralar, bu yüksek performanslı alanları daha pahalıya sunmayı tercih ederler. Ayrıca, Türkiye’de dakikalık ölçüm yapıldığı için, bu değerli alanlar uzun süreli reklam filmleriyle doldurulup, etkili bir şekilde değerlendirilmektedir.
Jenerik Yayınlar
Jenerik alanları, genellikle programın başında, sonunda veya reklam kuşakları arasında ekrana gelir. Bu alanlar, programın yapım ekibine dair bilgilerin gösterildiği ve ardından reklamların devreye girdiği bir geçiş anını temsil eder.
Pozisyonlu Tost Yayınlar
Pozisyonlu yayınlar, gerçek ve tost (fake, toast) olarak ikiye ayrılır. Bir reklam arası içerisinde birden fazla reklam kuşağı bulunabilir. İlk reklam kuşağı
başladıktan sonra arka arkaya reklamlar yayınlanır ve ardından bir dizi tanıtımı girer. Bu tanıtımın ardından tekrar reklamlar yayına girer ve raporlama sisteminde sıralama yeniden 1’den başlar. İşte bu noktada başlayan yayınlar, tost olarak değerlendirilir.
Tabloda da paylaştığımız gibi Gerçek ve Tost reklam ayrımını görebilirsiniz.